Legutóbbi hozzászólások

  1. Azt tanultam Mestereimtől: A. Jászó Annától, Békési Imrétől, B. Fejes Katalintól, Bozsik Gabriellától, Büky Lászlótól, Deme Lászlótól, Dobcsányi Ferenctől, Keszler…

  2. Az én névadóm, Forray Tamás, 25. Losonci Gyalogezred őrmestere a másik podmeleci temető 32. sírjában van eltemetve két másik hősi…

Anyanyelvi piknikek Muravidéken

2024.06.09. vasárnap, 18:34

47 megtekintés

Az Anyanyelvi piknik, nyelvi játékos műsor járja az országot, és a határon túlra is ellátogat. A lendvai Könyvtár és Kulturális Központ meghívására Lendván és Göntérházán jártunk.

2024. június 6-án csütörtökön este Balázs Géza a lendvai könyvtárban tartott előadást Ki ötezerben élsz címmel; majd könyvbemutatóra is sor került. Másnap reggel az 1. számú Lendvai Kétnyelvű Általános Iskolában hetvenfős, majd délben a göntérházi általános iskolában harmincfős diákságnak tartott anyanyelvi pikniket Terdikné Takács Szilvia és Balázs Géza.

Mindkét iskolába (a könnyen átjárható határnak köszönhetően) Magyarországról is járnak diákok (akik így a szlovén nyelvet is tanulják). A magyarországi szülők azért viszik szívesen szlovéniai iskolába gyerekeiket, mert meglátásuk szerint itt a tanárok reggel az iskola kapujában várják a diákokat, valamint mindig mosolyognak. Mindkét iskolában tapasztaltuk a jó műszaki felszereltség mellett az otthonos légkört.

A nyelvi játék mindig megfogja a gyerekeket. Muravidéken azt tapasztaltuk, hogy a szólások ismerete nagyon hiányos; viszont a kreatív feladatokat (anagramma, szókereső) gyorsan és jól oldották meg.

Mindkét iskolában minden tanuló kapott könyvajándékot, a lendvai könyvtár pedig Balázs Géza új könyveivel gazdagadott. Köszönet a meghívásért és a program megszervezéséért Zágorec Csuka Judit igazgató asszonynak (lendvai Könyvtár és Kulturális Központ), valamint Kelemen Gertrud főkonzulnak (Magyarország lendvai főkonzulátusa).

Tudósítás és interjú a rendezvényről: Népújság, 2024. június 13. https://issuu.com/tibortomka/docs/24-24nepujsag?fr=sNWQ5MjY1NTY5Mzc

Lehet, hogy egy kép erről: térkép és szöveg

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Nyelvünk és Kultúránk elektronikus változatát – E-Nyék – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. október 31-én bejegyezte.
Címünk: H-1072 Budapest, Rákóczi út 38. I/2.
E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu