Legutóbbi hozzászólások

  1. Azt tanultam Mestereimtől: A. Jászó Annától, Békési Imrétől, B. Fejes Katalintól, Bozsik Gabriellától, Büky Lászlótól, Deme Lászlótól, Dobcsányi Ferenctől, Keszler…

  2. Az én névadóm, Forray Tamás, 25. Losonci Gyalogezred őrmestere a másik podmeleci temető 32. sírjában van eltemetve két másik hősi…

Balázs Géza a Magyar Érdemrend kitüntettje

2020.10.26. hétfő, 18:15

1 119 megtekintés

Áder János köztársasági elnök nemzeti ünnepünk alkalmából dr. Balázs Géza nyelvész, néprajzkutató, a Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara Mai Magyar Nyelvi Tanszékének egyetemi tanára, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára részére a Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést adományozta kimagasló nyelvművelői, tudományos, oktatói és kulturális értékteremtő tevékenysége, valamint a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda megalapítójaként és vezetőjeként végzett magas színvonalú munkája elismeréseként.

A kitüntetést a köztársasági elnök megbízásából Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere adta át 2020. október 25-én a Pesti Vigadóban.

Dr. Balázs Géza nyelvész, néprajzkutató. Jelenleg az ELTE BTK Mai Magyar Nyelvi Tanszék egyetemi tanára, valamint a Partiumi Keresztény Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára.

Balázs Géza 1959-ben született Budapesten. 1979-ben kezdte meg tanulmányait az ELTE bölcsészkarán magyar–néprajz szakon, emellett felvette a népművelés szakirányt is. 1984 óta az ELTE BTK oktatója. A Mai Magyar Nyelvi Tanszéket 2004 és 2019 között vezette.

Balázs Géza életében az ELTE BTK volt az állandó pont, de ezt számos más tudományos-közéleti feladattal egészítette ki. Tanított az ELTE TFK Gödöllői Képzési Helyén, a Konstantin Filozófus Egyetemen, a Berzsenyi Dániel Főiskolán/Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjában (két évig rektorhelyettesi feladatokat is ellátott), valamint az Eszterházy Károly Főiskolán. Jelenleg is oktat a Partiumi Keresztény Egyetemen, az Evangélikus Hittudományi Egyetemen és a Budapesti Corvinus Egyetemen. 1994–1998 között az ELTE BTK hallgatói ügyekért felelős dékánhelyettese is volt.

Részt vett a Petőfi Irodalmi Múzeumhoz tartozó A Magyar Nyelv Múzeuma koncepciójának kidolgozásában, az intézmény megszületése óta tanácsadója. 2000-ben megalapította a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoportot, 2005-ben pedig létrehozta a Magyar Nyelvi Szolgálató Irodát. E szervezetek a magyar kultúra és nyelvművelés fontos szereplőivé váltak.

Meghívott előadóként előadást tartott Amszterdamban, Pozsonyban, Gratzban, Kolozsvárott, Frankfurtban, Bukarestben, Helsinkiben, Varsóban, Prágában, Besztercebányán, Párizsban, Adán, Újvidéken, Costa Ricán, Teheránban.

A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaságának elnöke, a Magyar Szemiotikai Társaság főtitkára, az Anyanyelvápolók Szövetségének alelnöke. Társadalmi szerepvállalásának fontos pillére a Bolyai Önképző Műhely ügyvezetői és a Diák Újságírók Egyesületének alelnöki feladatainak vállalása.

Rendszeresen jelennek meg publikációi a magyar nyelv és folklór, a nyelvpolitika, a nyelvstratégia, a nyelvművelés, az antropológiai nyelvészet, a szövegtan, a pragmatika, az internetnyelvészet, a hálózatkutatás és a magyar pálinka művelődéstörténete témájában hazai és külföldi szakfolyóiratokban. több mint száz önálló, illetve szerkesztette kötete és szinte megszámlálhatatlan tudományos publikációja jelent meg. Számos szervezet tagja, több folyóirat szerkesztőbizottsági tagja.

Balázs Géza számára a közéleti ismeretséget a televízió- és rádióműsorok hozták meg. Több száz adást élt meg a Hej, hej, helyesírás című műsora, és több mint 25 éven át jelentkezett a Kossuth rádión Tetten ért szavak, majd Édes anyanyelvünk című műsorával.

Eddigi kitüntetései: Jankó János-díj (1989), Gombocz Zoltán-emlékérem (1990), Lőrincze-díj (2001), Európa-díj (2001), Táncsics Mihály-díj (2003), Pethő Sándor-díj (2004), Pável Ágoston-emlékérem (2012), Implom József-díj (2013), Bertha Bulcsu-emlékdíj (2014), Magyar Nyelvőr Díj (2014), ELTE Pro Universitate arany fokozat (2019), a Magyar Kultúra Lovagja (2020). Nívódíjai: Magyar Televízió (1994), Duna Televízió (1999), Magyar Rádió (2003), Vasi Szemle (2007).

A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaságának tagsága szívből gratulál elnökének a kitüntetéshez!

1 hozzászólás

  1. Málnási Ferenc

    Kedves Professzor Úr!
    Szívből gratulálok! További munkádban a Mindenható segítsen, jó egészséget, minden jót kívánok!

    Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Nyelvünk és Kultúránk elektronikus változatát – E-Nyék – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. október 31-én bejegyezte.
Címünk: H-1072 Budapest, Rákóczi út 38. I/2.
E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu