Legutóbbi hozzászólások

  1. Azt tanultam Mestereimtől: A. Jászó Annától, Békési Imrétől, B. Fejes Katalintól, Bozsik Gabriellától, Büky Lászlótól, Deme Lászlótól, Dobcsányi Ferenctől, Keszler…

  2. Az én névadóm, Forray Tamás, 25. Losonci Gyalogezred őrmestere a másik podmeleci temető 32. sírjában van eltemetve két másik hősi…

Balázs Géza: Nyelv, kultúra és tudomány

2024.06.29. szombat, 09:32

52 megtekintés

Köszöntő kötet a Magyar Nyelvőr alapításának 150. évfordulójára.

Szerkesztette: Tolcsvai Nagy Gábor, Laczkó Krisztina, Tátrai Szilárd. Magyar Tudományos Akadémia, 2023. 306 oldal.

A Magyar Nyelvőr második megmentő szerkesztője, Balassa József 1941-ben megírta a Nyelvőr addigi történetét. A Magyar Nyelvőr jelenlegi szerkesztősége 2022-ben négyrészes sorozattal (Balázs 2022abcd), majd 2022 novemberében külön kötettel (Balázs 2022) emlékezett meg a 150 éves folyóiratról. A Magyar Tudományos Akadémia nyelvészei egy évvel később külön emlékeztek meg a Magyar Nyelvőr folyóirat megalapításának 150. évfordulójáról. A Tolcsvai Nagy Gábor, Laczkó Krisztina és Tátrai Szilárd által szerkesztett kötet műfaja a tudományban főleg személyiségnek szánt „köszöntő kötet”; amibe tudvalevőleg rendszerint mindenki arról ír, amiről akar (illetve amit máshol nem tud elsütni). Jelen esetben ugyanez történt. Minden megszólított, felkért szerző hozta-adta a maga témáját, és általában érintetlenül hagyta a köszöntés tárgya, a 150 éves Magyar Nyelvőr, a magyar kultúra és nyelvtudomány talán legfontosabb folyóirata. A Nyelvőrre lényegében pusztán Pethő József és az egyik szerkesztő, Tolcsvai Nagy Gábor reflektált. Előbb tekintsük át a kisebb-nagyobb kitérő tanulmányokat.

A teljes ismertető ingyenesen olvasható a Magyar Nyelvőr oldalán: https://nyelvor.mnyknt.hu/legfrissebb-szam/

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Nyelvünk és Kultúránk elektronikus változatát – E-Nyék – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. október 31-én bejegyezte.
Címünk: H-1072 Budapest, Rákóczi út 38. I/2.
E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu