Legutóbbi hozzászólások

  1. Azt tanultam Mestereimtől: A. Jászó Annától, Békési Imrétől, B. Fejes Katalintól, Bozsik Gabriellától, Büky Lászlótól, Deme Lászlótól, Dobcsányi Ferenctől, Keszler…

  2. Az én névadóm, Forray Tamás, 25. Losonci Gyalogezred őrmestere a másik podmeleci temető 32. sírjában van eltemetve két másik hősi…

Bemutattuk Fráter Zoltán könyvét

2021.07.23. péntek, 01:07

441 megtekintés

2021. július 21-én a Három Szerb Kávéházban bemutattuk Fráter Zoltán Magyar író, magyar nyelv. etűdök az elmúlásra című kötetét.

Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetsége elnöke köszöntője után Fráter Zoltánnal Blankó Miklós, az MNYKNT főtitkára beszélgetett. A beszélgetés közben Rajkai Zoltán színművész felolvasott a kötetből. Cservenka Judit alelnök pedig zárszót mondott.

Hogyan lehet elviselni az önmaga ellen forduló test burjánzó támadását? Mi adhat erőt a tartós fenyegetettségben? Midőn a viszontagságok reám rohannak, s nem lelek oltalmat előlük e földön, érzelmes utazó módjára más utat választok. A göröngyös vagy meredek csapásról rátérek „azon bársony, sík ösvényre”, amelyet a képzelet hintett be rózsabimbóival. S mivel a mennyországhoz képest világosabb fogalmat alkottam magamnak az Igazaknak otthont adó eliziumi mezőkről, reménykedve odaigyekszem. Hátha megtalálom barátaimat, e kötet többször is megszólított glóriásait, és velük lehetek, amint Karinthy áldást osztva emeli kezét a Centrál ablaka mögül, Kosztolányi a budai alagútnál mosolyra méltat, s Krúdy dörmögve hátba vág az óbudai éjszakában. A kötet olvasmányos stílusban írt rövidprózái – „etűdök az elmúlásra” – tárca, kisesszé, arcképvázlat, anekdota formáját öltő vallomások az anyanyelv és a magyar irodalom szeretetéről.

A bemutatón készült kisfilm itt tekinthető meg.

(Képek: Baló Tímea)

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Nyelvünk és Kultúránk elektronikus változatát – E-Nyék – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. október 31-én bejegyezte.
Címünk: H-1072 Budapest, Rákóczi út 38. I/2.
E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu