Legutóbbi hozzászólások

  1. Múlhatatlan tisztelettel, figyelemmel és érdeklődéssel voltam, vagyok és maradok POMOGÁTS BÉLA professzor úr személye és életműve iránt. Professzor Úr bölcs…

  2. A honlapon ezt a mondatot olvastam: „2021-2022-ben a Trianon-kislexikonból 5000 példányt sikerült társszervezeteken, alapítványokon, egyesületeken, egyetemeken keresztül eljuttatni a Kárpát-medence…

Búcsú az AK nagy barátjától, Szőcs Gézától

2020.11.10. kedd, 21:11

813 megtekintés

MORITZ LÁSZLÓ (Budapest)

Az irodalmi-kulturális életet megrázta a költő, író Szőcs Géza, a miniszterelnök kulturális főtanácsadója, volt államtitkár halálhíre.

Szőcs Gézára úgy emlékezünk, mint aki írásaiban állást foglalt az elnyomottak mellett az elnyomókkal szemben. Ezt tette szülőföldjén Erdélyben, amikor a magyar kisebbség elnyomása ellen emelte fel szavát a Ceausescu-diktatúra alatt, és társszerkesztője lett az „Ellenpontok” című szamizdat lapnak. Letartóztatások, kihallgatások, majd kemény bántalmazásokat kellett elszenvednie. De eltüntetni nem merték a már akkor nemzetközileg is ismert költő-politikust, ám gyakorlatilag kidobták az országból a Securitate pribékei.

A rendszerváltás után aktívan részt vett az RMDSZ és a magyar szervezetek erdélyi munkájával,  majd (nem Soros) ösztöndíjjal Svájcban élt és alkotott. A kaotikus és szélsőséges nacionalista politikát folytató Románia helyett Magyarországon kapcsolódott be a rendszerváltás utáni magyar nemzeti kultúra építésébe. Elkötelezett híve volt a magyar nemzet kulturális színvonalának emelésében. Meggyőződéssel hirdette, hogy csak kultúránk segíthet az elmúlt ezer év okozta sebeket beforrasztani. Kárpát-medencei egységes magyar nemzetben gondolkodott. Államtitkársága és más fontos beosztása alkalmával messzemenően támogatta a nemzeti kulturális érdekek céljait erősítő kezdeményezéseket. 2015-ben a Balázs Géza vezette elnökség felkereste és azzal a kéréssel fordult hozzá, hogy segítse az anyanyelvi szervezeteket, köztük a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaságát, hogy ismét élhessenek a kormány anyagi támogatásával. Az MNYKNT korábbi rendszeres támogatását 2011-ben szüntették meg, az Anyanyelvápolók Szövetségének pedig korábban sem volt a működését biztosító támogatás. Hónapokon át kitartó erőfeszítéseinek eredményeként Szőcs Géza kívivta társaságunk számára az állandó évi támogatást a kormány költségvetési keretéből, ily módon megmentve  társaságunk saját tulajdonú székhelyét a Rákóczi úton, és biztosítva egész társaságunk további működésének anyagi alapjait. Enélkül anyagi források hiányában, az AK beszüntethette volna működését. Mindig figyelemmel kísérte társaságunk működését, többször jelen volt rendezvényeinken, bármikor szívesen segített más problémáink megoldásában is.

Szőcs Géza, az MNYKNT-ben az Ághegy bemutatóján (kép: BG)

Személyében a MNYKNT nagy barátját és az egységes magyar nemzeti kultúra fontos oszlopát vesztettük el.

Isten veled Géza, soha nem feledünk, hiányzol, nyugodj békében!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Nyelvünk és Kultúránk elektronikus változatát – E-Nyék – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. október 31-én bejegyezte.
Címünk: H-1072 Budapest, Rákóczi út 38. I/2.
E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu