Legutóbbi hozzászólások

  1. Múlhatatlan tisztelettel, figyelemmel és érdeklődéssel voltam, vagyok és maradok POMOGÁTS BÉLA professzor úr személye és életműve iránt. Professzor Úr bölcs…

Első Bihari Nyári Egyetem – félixfürdői oldal

2016.07.30. szombat, 09:59

3 917 megtekintés
MAGYARI SÁRA (FÉLIXFÜRDŐ, NAGYVÁRAD, ROMÁNIA)

Félixfürdő vagy Szent Márton „förödőbányája” Nagyvárad közelében található, termálvizéről ismert üdülőhely. Itt folytatódott a Bihari Nyári Egyetem, hogy ne csak beszéljünk a helyi és nemzetközi kulturális hatásokról, hanem a bőrünkön is megtapasztalhassuk azt.

alt


{gallery}biharinyariegyetem2016-2{/gallery}

* A melegvizű medencékben nem tavirózsák, hanem tündérrózsák pompáznak.

* Kipróbáltuk, hogy valóban kétnyelvűek és kétkultúrájúak vagyunk-e.

* A romániai oktatás különböző módon teszi lehetővé, hogy kétnyelvűekké váljunk: nagyon támogató, ha idegen nyelvről van szó, elfogadóan támogató a kisebbségi nyelvek esetében, de nehézkes a román mint második nyelv oktatása.

* Emlékezethely vs. emlékhely, vagyis kiről kell Váradon fátyolos szemmel beszélni. Ki teremtett zugiskolát? Kié a Váradi Biblia? Van-e ma váradiság? Mi a szoborháború? Miért nincs az emlékezethelyek között pl. Dutka Ákos háza, a Nagyváradi Napló szerkesztősége?

* Transz(sz)ilvanizmus mint egyszerre irodalmi kategória, kánonalkotó elv és ideológia. Kihez szól a Kiáltó szó? Az erdélyi, körösvidéki, máramarosi és bánsági magyar emberhez.

* Viták: Vallani és vállalni. Nem lehet. Jelszó és mítosz.

* A múltbafeledkezés helyett a mára kellene koncentrálni.

* „Magyar lennék, de rommagyar vagyok,

* Nem élő ember – közhelygyűjtemény…” (Demény Péter: Haza-szvit)

Az első Bihari Nyári Egyetem 2016. július 25—29. zajlott Berettyóújfaluban és Nagyvárad-Félixfürdőn. A nyári egyetem szervezői: Balázs Géza és Magyari Sára, berettyóújfalusi helyi szervező: Vesszős Balázs. A résztvevők Sátoraljaújhelyről, Budapestről, Berettyóújfaluból, Székelyudvarhelyről, Bihar megye, Érmellék falvaiból, Temesvárról és Nagyváradról érkeztek. A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága, a Partiumi Keresztény Egyetemmel karöltve tervezi a folytatást 2017-ben! Köszönjük a támogatók és a lebonyolítók közreműködését. A program kiemelt támogatója a Nemzeti Kulturális Alap volt. 

 

Első Bihari Nyári Egyetem – berettyóújfalusi oldal…

A Partiumi Keresztény Egyetem magyar szakosainak beszámolója a nyári egyetemről


0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Nyelvünk és Kultúránk elektronikus változatát – E-Nyék – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. október 31-én bejegyezte.
Címünk: H-1072 Budapest, Rákóczi út 38. I/2.
E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu