Legutóbbi hozzászólások

  1. Azt tanultam Mestereimtől: A. Jászó Annától, Békési Imrétől, B. Fejes Katalintól, Bozsik Gabriellától, Büky Lászlótól, Deme Lászlótól, Dobcsányi Ferenctől, Keszler…

  2. Az én névadóm, Forray Tamás, 25. Losonci Gyalogezred őrmestere a másik podmeleci temető 32. sírjában van eltemetve két másik hősi…

Fekete és fehér ország

2018.10.26. péntek, 22:46

1 799 megtekintés

GELLÉNNÉ KÖRÖZSI ESZTER (BÉKÉS)

 

Ebben az országban mindenből kettő van.

Pozsgai Zsolt Megszállottak című alkotása szeptemberben Argentínában a keresztény filmek fesztiválján a legjobb külföldi (nem spanyol nyelvű) mozi kategóriájában elnyerte a fődíjat.  Kálvin János reformátor és Loyolai Szent Ignác, a jezsuita (Jézus Társasága) rend alapítójának elképzelt hitvitájáról szóló alkotást a rendező jóvoltából a minap a Párbeszéd Házában az érdeklődők zártkörű, premier előtti vetítésen láthatták. (A Duna Televízió október 31-én tűzi műsorra – adta hírül a „Jezsuiták” hírportál: https://jezsuita.hu/kalvin-kontra-szent-ignac-avagy-minden-idok-legnagyobb-fiktiv-hitvitaja-a-filmvasznon/).

 

A film vetítése kapcsán a rendező így összegezte gondolatait: „Ebben a kettészakadt országban mindenből kettő van: akadémiából, írószövetségből, és már lassan én magam is ketten vagyunk”. Pozsgai Zsoltnak igaza van. Ebben az országban valóban mindenből kettő van, de ez így természetes, mert két ország van: egy fekete ország és egy fehér ország. Néhány földrajzi nevünk a bizonyság erre:

Fehérgyarmat – Feketegyarmat

Fehérháza – Feketeháza

Fehérszállás – Feketeszállás

Fehér-völgy – Fekete-völgy

Fehér-tó – Fekete-tó

Van Fehérvár (Székesfehérvár) és van Feketevár.  Egymás ellentétei, de egymás feltételei is. Nem lebecsülve a hazai ellenségeskedések szomorú tényét, mégis arra biztatnék mindenkit, ne csüggedjen, hisz a világban is így van, gondoljunk csak a jin-jang szimbólumokra a kínai filozófiából.

Békési születésűként és békési lakosként a legkedvesebb a „Fekete-ország és Fehér-ország” ellentétben számomra az, hogy van  Fehér-Körös és van Fekete-Körös is. És hol folyt össze a két Körös a vízszabályozás előtt? Békésnél. S ha végre a kettőből lett egy Kettős-Körös, ugyan ki tudná többé őket szétválasztani.

Van tehát jövő, van feltámadás!

A téma avantgárd változatban

Ezen a tájon mindig két ország bitangolt. Fekete és fehér. Feketegyarmat és Fehérgyarmat, kuruc és labanc, lázadó és behódoló kollaboráns. Addig vagdalkozik, míg elemmé szelídül: őselemmé, folyóvá és vízzé. Fekete-és Fehér-Körössé, mely Békésen érik Kettős-Körössé. Így lesz belőle új cím: Háború és Békés.

Kép: maplo.net

Megjegyzés: A Fekete-Körös és a Fehér-Körös a Körösök szabályozása után Szanazugnál, Békéstől kb. 15 km-re folyik össze. – A Köröst Békésen mindenki csak Körözsnek ejti. (Gellénné Körözsi Eszter)

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Nyelvünk és Kultúránk elektronikus változatát – E-Nyék – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. október 31-én bejegyezte.
Címünk: H-1072 Budapest, Rákóczi út 38. I/2.
E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu