Legutóbbi hozzászólások

  1. Múlhatatlan tisztelettel, figyelemmel és érdeklődéssel voltam, vagyok és maradok POMOGÁTS BÉLA professzor úr személye és életműve iránt. Professzor Úr bölcs…

  2. A honlapon ezt a mondatot olvastam: „2021-2022-ben a Trianon-kislexikonból 5000 példányt sikerült társszervezeteken, alapítványokon, egyesületeken, egyetemeken keresztül eljuttatni a Kárpát-medence…

Felvidékiek is az Anyanyelvi Konferencia vezetőségében

2015.05.20. szerda, 10:46

3 897 megtekintés
Nagyváradon tanácskozott a 13. Anyanyelvi Konferencia. A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága közgyűlést is tartott. Az AK megerősítette tiszteletbeli elnöki tisztségében Pomogáts Bélát, elnökké Balázs Géza egyetemi tanárt választotta. A mi térfelünkről tiszteletbeli alelnöknek választották Kolár Pétert Kassáról, és az Elnökség tiszteletbeli tanácsadói lettek Mézes Rudolf Galántáról és Máté László Kassáról.

alt

Az idén 45 éves Anyanyelvi Konferencia, teljes nevén: A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága (1970-) május 14-17-én Nagyváradon – a „Kőrös-parti Párizsban”- tartotta 13. tisztújító konferenciáját. A közgyűlés helyszíne a Partiumi Keresztény Egyetem volt. Az Anyanyelvi Konferenciát a rendszerváltásig a nyugati magyarok több száz fős tagsága támogatta, 1989 után kiegészült a Kárpát-medencei határokon kívüli magyar közösségek képviselőivel. Az AK-t olyan nevek fémjelezték, mint Bárczi Géza, Lőrincze Lajos, Czine Mihály, Nagy Károly az USA-ból, és mások.

A közgyűlés előestéjén a résztvevők a 12 legszebb magyar verset hallgatták meg Pusztay János Prima Primissima-díjas egyetemi tanár – nyitrai vendégtanár! – élménygazdag, briliáns előadásában.

A 13. Anyanyelvi Konferencia plenáris előadásokkal kezdődtek, ahol elhangzott Tőkés László köszöntője, Hoppál Péter kulturális államtitkár beszámolója, majd a házigazdának, János Szabolcsnak, a Partiumi Keresztény Egyetem rektorának üdvözlő beszéde. A továbbiakban tartalmas előadásokra került sor Pomogáts Béla, az Anyanyelvi Konferencia tiszteletbeli elnöke, Péntek János és Cseke Péter, a Babes-Bolyai Tudományegyetem tanárai, Balázs Géza, az Anyanyelvi Konferencia elnöke, és Pusztay János, a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem, Közép-Európai Tanulmányok Karának vendégtanára részéről.

A délután folyamán két szekcióban folytatódott a munka. Az egyikben A magyar nyelv és kultúra helyzete és lehetőségei kerültek terítékre neves nyelvészek és irodalmárok előadásában; a másikban a Kisebbségi magyar nyelv és kultúra volt a téma, amelynek keretében előadások hangzottak el a Vajdaságból, Horvátországból, Szlovákiából, Kárpátaljáról, Ausztráliából, és természetesen Erdélyből-Partiumból, a vendéglátó egyetem két tanárának az előadásában.

A program legfontosabb része az Anyanyelvi Konferencia 2015. évi, immár sorrendben a 13. közgyűlése volt. A Társaság tagjai Magyarországról, Erdélyből (RO), Kárpátaljáról (U), Horvátországból, Szerbiából, Szlovákiából, Ausztráliából, Angliából, Németországból, Svédországból meghallgatták és tudomásul vették a hivatalos beszámolókat, majd élénk vitában értékelték a beregszászi (U) 12. AK óta eltelt öt évet. A sikeres rendezvények mellett szóvá tették azt is, hogy a Társaság már negyedik éve nem kap támogatást a működésére, és emiatt több olyan programot (nyári nyelvi táborok, szakmai továbbképzések, kiadványok) mellőzni kellett, amelyek az elmúlt évtizedekben élénk érdeklődésre tartottak számot.

Az AK folyóirata, a Nyelvünk és Kultúránk az eddigi 12 szám helyett csak évi egy összefoglaló számot tud megjelentetni. Optimistább kilátásokat jelez a Társaság tagságának a szembetűnő megfiatalodása, akik közül többen helyet kaptak a választott testületekben.

Az igényes egész napos program végére egy irodalmi összeállítással került sor Búcsú Váradtól, amelyben az újraválasztott elnök, Balázs Géza, és munkatársai bemutatták Janus Pannonius ismert versének magyar fordításait, majd a most elkészült román fordítást is.

alt

A szombati napon fakultatív kulturális programokra került sor, melynek keretében a konferencia résztvevői egy nagyváradi séta keretében ismerkedtek meg a város gazdag kulturális és építészeti értékeivel, a nagyváradi vár monumentális felújítási munkálataival, az Ady Múzeummal, és több szoborral, emléktáblával, közöttük a sétáló utcában lévő Holnap Irodalmi Társaságot alapító ifjak dinamikus szoborcsoportjával: Ady Endre, Juhász Gyula, Dutka Ákos és Emőd Tamás fiatalkori alakjával.

Délután látogatást tettek Arany János szülőhelyén, Nagyszalontán, ahol megtekintették a Csonka toronyban lévő kiállítás anyagát, Arany János szülőházát, az abban közadakozásból létrehozott kiállítást, a városi parkban lévő szobrokat. A programon kívül meglátogatott református templomban a résztvevők rögtönzött orgonakoncert részesei voltak, a végén elénekelve a XC. zsoltárt (Tebenned bíztunk…), és a Magyar himnuszt. Következett történelmünk szomorú napjait idéző Világos, majd Ménesen a vörös borairól híres Balla-pincészet meglátogatása. Vasárnap délelőtt egy sétával és kávézással került pont a nagyváradi program végére.

A 13. Anyanyelvi Konferencia sikeres lebonyolításában fontos szerepet játszottak a szervezők, közöttük a Partiumi Keresztény Egyetem munkatársai, de maguk a résztvevők is, akik tevékenységükkel igazolják A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaságának életképességét, egyben jogos igényét, hogy a mindenkori magyar kormány segítse és támogassa tevékenységét.

Máté László

Forrás: Felvidék.ma. 2015.05.19.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Nyelvünk és Kultúránk elektronikus változatát – E-Nyék – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. október 31-én bejegyezte.
Címünk: H-1072 Budapest, Rákóczi út 38. I/2.
E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu