Legutóbbi hozzászólások

 1. Azt tanultam Mestereimtől: A. Jászó Annától, Békési Imrétől, B. Fejes Katalintól, Bozsik Gabriellától, Büky Lászlótól, Deme Lászlótól, Dobcsányi Ferenctől, Keszler…

 2. Az én névadóm, Forray Tamás, 25. Losonci Gyalogezred őrmestere a másik podmeleci temető 32. sírjában van eltemetve két másik hősi…

Gárdonyi első regénye és utolsó könyve: Álmodozó szerelem

2023.11.29. szerda, 22:30

351 megtekintés

Az író dédunokája és szellemi hagyatékának gondozója, Keller Péter felkutatta és kiadta Gárdonyi Géza első, 1886-ban a Győri Közlönyben folytatásokban megjelent regényét, az Álmodozó szerelmet. Munkáját a szöveggondozó, Balázs Géza, a nyomdai előkészítő, Tömösközi Péter és az irodalomtörténész Cs. Varga István segítette. Az első, de most mégis új regényt először keletkezési helyén, Devecserben mutatták be 2023. szeptember 18-án, majd Győrben a győri könyvnapokon, és legutóbb Egerben, a Bródy Sándor Könyvtárban, 2023. november 28-án.

Balázs Géza ismertetője után Keller Péter személyes szavakkal szólt a 20 éves Gárdonyi világáról, a későbbi nagy író gondolatainak formálódásáról. Tömösközi Péter pedig feltárta a regény valóságelemeit, és felhívta a figyelmet arra, hogy a regény számos motívuma visszatér – a Gárdonyit egyébként nagyon kedvelő – Fekete István Tüskevár című regényében. A Gárdonyi-kötet bemutatóútja folytatódik.

1 hozzászólás

 1. Keller Péter

  Nagyon szépen köszönöm Balázs Géza Professzor Úrnak, hogy szakmailag és emberileg is támogatott és így a kötet megjelenhetett.
  Tisztelettel:
  Keller Péter

  Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Nyelvünk és Kultúránk elektronikus változatát – E-Nyék – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. október 31-én bejegyezte.
Címünk: H-1072 Budapest, Rákóczi út 38. I/2.
E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu