Legutóbbi hozzászólások

  1. Azt tanultam Mestereimtől: A. Jászó Annától, Békési Imrétől, B. Fejes Katalintól, Bozsik Gabriellától, Büky Lászlótól, Deme Lászlótól, Dobcsányi Ferenctől, Keszler…

  2. Az én névadóm, Forray Tamás, 25. Losonci Gyalogezred őrmestere a másik podmeleci temető 32. sírjában van eltemetve két másik hősi…

„Kenyérhéjmagyarok”

2013.05.05. vasárnap, 16:17

4 462 megtekintés
Magyar szórványképek, szórványfölfedezők
2013. november 4. (hétfő) 10.00-17.00
Helyszín: TIT Zsombolyai úti stúdió konferenciaterem (Budapest, XI.)
Mottó: „Minden magyar felelős minden magyarért”, „Gyűjtsünk össze minden magyart, bárhol él is a földön”
A konferencia célja, hogy előadásokkal, beszámolókkal, fórumokkal, hanggal, képpel bemutassa a szórványmagyarságot, valamint példát mutasson, eszmecserére ösztönözzön a túléléssel kapcsolatos lehetőségekben (együttműködés, együttélés, gazdaság, turizmus, gyümölcskultúra, borkultúra, egyház szerepe, művelődési programok, tankönyvkiadás stb.).

A konferencián más népek szórványairól is elhangzik plenáris előadás. Ösztönözni kívánjuk a egyetemistáknak a témával kapcsolatos kutatásait is.
Kiadvány: A szórványtalálkozó válogatott anyagát a Nyelvünk és Kultúránk 2013. (nyomtatott és elektronikus változat) száma megjelenteti.
Résztvevők: kutatók (történészek, nyelvészek, szociológusok) mellett a témát, egy adott szórványt jól ismerő közéleti emberek: író, újságíró, közművelődési szakember, művész, helytörténész, egyetemi hallgató stb.
Bemutatás: Nem csak előadások, hanem beszámolók, beszélgetések, fórumok, „szórványfölfedezők” , kiállítás, könyvbemutatók, filmvetítés…
Néhány kiemelt/javasolt téma: moldvai magyarok, szerémségi szórványok, a legdélebbi-legkeletibb magyarok, a Duna-delta magyarjai, dél-, közép- és észak-amerikai, ausztráliai stb. magyarok, törökországi magyarok, magyarábok. Valamint konkrét tevékenységek bemutatása: pl. fekete-Körös-völgyi iskolaprojekt, firtosi falukísérlet, egyházak, egyesületek, szervezetek, vállalkozások.
Együttműködő partnerek: Anyanyelvápolók Szövetsége, Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport
A konferenciára való jelentkezés határideje: 2013. szeptember 30. Jelentkezni ezen a címen lehet: anyanyelvi@mnyknt.hu

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Nyelvünk és Kultúránk elektronikus változatát – E-Nyék – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. október 31-én bejegyezte.
Címünk: H-1072 Budapest, Rákóczi út 38. I/2.
E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu