Legutóbbi hozzászólások

  1. Kiadványaink levélben is megrendelhetők (irodavezeto@mnyknt.hu). Kiadványainkat - ajándékként - igyekszünk eljuttatni a Kárpát-medencében, kisebbségben élő magyarsághoz is.

  2. Gratulálok ez nagyon jó cikk. Méltán tükrözi Katika és Feri fáradhatatlan munkáját, amit a kultúráért, a kisebbségért, a barátságért és…

Kölcsey összeköt bennünket

2014.08.01. péntek, 06:55

3 796 megtekintés
Huszonötödik Kölcsey-megemlékezés Sződemeteren
MUZSNAY ÁRPÁD

Idén nemzeti imánk szerzőjének  születésnapján: augusztus 8-án, pénteken (helyi idő szerint) délután 5 00 órakor kerül sor a hagyományos sződemeteri augusztusi Kölcsey megemlékezésre.

Az  immár 25. ünnepség színhelye (az előző évekhez hasonlóan) a szülőfalu református templomának kertje. Oda hívják és várják a szervezők  a környező és távolabbi települések –  a közel negyedszázad hagyományaihoz híven  –  a Kárpát-medence és a nagyvilág azon magyarjait, kik közös főhajtással akarnak emlékezni a költőre, politikusra, közéleti személyiségre. Az idei ünnepség jelentőségét csak növeli, hogy épp 170 éve zenésítette meg Kölcsey alkotását Erkel Ferenc, s napok múlva lesz ugyancsak 170. évfordulója, hogy az nyilvános ünnepségen először elhangzott. 

A rendezvény a Hymnus elszavalásával kezdődik  –   Kovács Zsombor, temesvári  versmondó, evangélikus lelkipásztor tolmácsolja azt, majd egy rövid ökumenikus áhítatot követően Muzsnay Árpád, az 1990-ben életre hívott rendezvény főszervezője és Riedl Rudolf, Szatmár megye önkormányzatának alelnöke köszönti a jelenlevőket.

A huszonötödik sződemeteri Kölcsey-megemlékezés mottója: Kölcsey összeköt bennünket. Az együttmunkálkodásról, a jövő elképzeléseiről, lehetőségeiről  számolnak be a térség Kölcsey nevével összeforrt  településeinek (Sződemeter, Álmosd, Nagykároly és Szatmárcseke) vezetői.

Az ünnepi műsorban Somorjai Lehel vezetésével fellép a miskolci  MINTHA zenekar, s Kölcsey műveit idézik, valamint a Hymnus írója és a mai fiatalság kapcsolatáról vallanak a tasnádi versmondó diákok mellett azok a Kárpát-medencei tanulók, akik  a 25. sződemeteri megemlékezést  megelőző napokban a szatmárcsekei Kölcsey-tábor versmondó és esszéíró versenyének résztvevői voltak.

A koszorúzással végződő ünnepségen  Kő Pál képzőművész  húsz esztendeje felavatott sződemeteri Kölcsey-szobra előtt a szilágysomlyói 16-os számú Báthory István cserkészcsapat  tagjai állnak díszőrséget.

A Szatmárnémeti Kölcsey Kör és az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület által kezdeményezett és léthozott rendezvény társszervezői  közt található Tasnád RMDSZ-szervezete, Sződemeter Református Gyülekezete, valamint Sződemeter Polgármesteri Hivatala.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Nyelvünk és Kultúránk elektronikus változatát – E-Nyék – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. október 31-én bejegyezte.
Címünk: H-1072 Budapest, Rákóczi út 38. I/2.
E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu