Legutóbbi hozzászólások

  1. Azt tanultam Mestereimtől: A. Jászó Annától, Békési Imrétől, B. Fejes Katalintól, Bozsik Gabriellától, Büky Lászlótól, Deme Lászlótól, Dobcsányi Ferenctől, Keszler…

  2. Az én névadóm, Forray Tamás, 25. Losonci Gyalogezred őrmestere a másik podmeleci temető 32. sírjában van eltemetve két másik hősi…

Költségvetési támogatás a nyelvművelésnek

2016.09.08. csütörtök, 06:59

2 854 megtekintés
 

Anyanyelvi civil szervezetek kezdeményezésére a kormány rendszeres költségvetési támogatásban részesíti az anyanyelvápoló mozgalmat: egyesületeket, rendezvényeket, táborokat, versenyeket.


alt
Balázs Géza nyilatkozik a Híradónak

A határozat


1483/2016. (VIII. 31.) Korm. határozat az Anyanyelvápolók Szövetsége támogatásáról. A Kormány 1. egyetért azzal, hogy az Anyanyelvápolók Szövetsége éves működési, valamint az általa ellátott szakmai feladatok – különösen a szépkiejtési, nyelvművelő, retorikai és helyesírási nevelési-oktatási programok – támogatása a 2016. évtől kezdődően évi 100 millió forintban kerüljön megállapításra; 2. az 1. pontban foglaltak végrehajtása érdekében felhívja a nemzetgazdasági minisztert, hogy gondoskodjon a XX. Emberi Erőforrások Minisztériuma fejezet javára a) a 2016. évben egyszeri 100,0 millió forint, b) a 2017. évben egyszeri 100,0 millió forint, c) a 2018. évtől bázisba épülő jelleggel 100,0 millió forint biztosításáról. Felelős: nemzetgazdasági miniszter, emberi erőforrások minisztere.
(Forrás: net.jogtar.hu)


A sajtóközlemény (Emmi, MTI)


Az Anyanyelvápolók Szövetségének rendszeres költségvetési támogatásáról döntött a kormány. Az éves támogatás idei összege 100 millió forint. A szövetség eddig alkalmi pályázatokból biztosította működését, a kormány döntése értelmében azonban mostantól rendszeres költségvetési támogatásban részesül feladatainak tervezhető ellátása érdekében – közölte pénteken az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-vel. Mint írják, a támogatás megteremti annak lehetőségét, hogy az Anyanyelvápolók Szövetsége továbbra is hozzájáruljon a magyar nyelv ápolásához és védelméhez. A szervezet azon dolgozik, hogy elősegítse a magyar nyelv örökségének feltárását és ápolását. Több évtizede végzi a magyar nyelvápolásával kapcsolatos munkáját: a teljes oktatási rendszerre kiterjedő szépkiejtési, nyelvművelő, retorikai és helyesírási programokat támogat, évente megrendezi a magyar nyelv hetét, az anyanyelvi juniálist és a magyar nyelv napi gálát. Ezen felül együttműködik a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasággal, amellyel a határon túli magyarságot összekötő kulturális, irodalmi, nyelvi programokat, táborokat, illetve konferenciákat szervez.
(Forrás: hirado.hu)


Háttér


Balázs Gézát, az Anyanyelvápolók Szövetségének alelnökét megkérdeztük, hogy mit kell tudni a támogatásról: – Több anyanyelvi, nyelvművelő, nyelvstratégiai szervezet (Anyanyelvápolók Szövetsége, Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága, Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport, Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda) évek óta együttműködik, közös rendezvényeket, köztük kiemelt programokat (magyar nyelv hete, napja, anyanyelvi juniális, nyelvésztábor) valósít meg. Emellett anyanyelvi pályázatokat hirdet meg, valamint minden korosztályra kiterjedő anyanyelvi (kiejtési, nyelvhasználati, retorikai, helyesírási) versenyeket támogat, közhasznú honlapokat üzemeltet (például ingyenes nyelvi tanácsadással) és folyamatosan megjelenteti az Édes Anyanyelvünk című folyóiratot. A kormány értékelte ezt a folyamatos tevékenységet, s ezzel a támogatással a munka még színvonalasabb folytatását, és reményeim szerint „társadalmiasítását”, vagyis még több csoportra, korosztályra való kiterjesztését segíti elő. Amint a technikai részletek kiderülnek, honlapjainkról (anyanyelvapolo.hu, e-nyelv.hu, mnyknt.hu) lehet tájékozódni a mindenki számára elérhető programokról, lehetőségekről.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Nyelvünk és Kultúránk elektronikus változatát – E-Nyék – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. október 31-én bejegyezte.
Címünk: H-1072 Budapest, Rákóczi út 38. I/2.
E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu