Legutóbbi hozzászólások

  1. Azt tanultam Mestereimtől: A. Jászó Annától, Békési Imrétől, B. Fejes Katalintól, Bozsik Gabriellától, Büky Lászlótól, Deme Lászlótól, Dobcsányi Ferenctől, Keszler…

  2. Az én névadóm, Forray Tamás, 25. Losonci Gyalogezred őrmestere a másik podmeleci temető 32. sírjában van eltemetve két másik hősi…

Körbejárt Föld – Összeomlott és összeomló kultúrák

2014.03.14. péntek, 19:12

4 061 megtekintés
Balázs Géza

 

Összeomlott és összeomló kultúrák – Balázs Géza képei, kisfilmje)

Egy nagyon régi meghívásnak eleget téve 2005-ben rászántam magam, hogy elmenjek Costa Ricába. Alig készültem fel az útra. De egy dologhoz ragaszkodtam: ha már átrepülöm az óceánt, akkor Guatemalába is elmennék, megnézni a maja romokat. Ez valami belső, érthetetlen sugallat volt.

Ám amikor megláttam a hegyből kibomló maja piramisokat, sokkhatás ért. Azóta kutatom az eltűnt, összeomlott civilizációkat, magyarázatokat keresve. Később elmentem Mexikóba is, ám a fő vonal más lett: végigjártam az iszlám országokat Marokkótól Iránig, kis kitérővel az „olajországokba” (Katar, Omán, arab emírségek). Újabb kulturális sokkhatás ért Indiában, alig bírtam kiheverni. Ám megerősödtem, amikor megismertem a buddhista országokat, Nepált, Thaiföldet, Laoszt, Vietnamot, Srí Lankát, a bezárkózott Mianmart. Kambodzsába pedig annyira beleszerettem, hogy háromszor is visszatértem… Ázsiában olyan érzésekre találtam rá, amelyek mélyen szunnyadtak a lelkemben. 2014-ben bezárult a kör és a Föld: a Csendes-óceán közepén, Mikronéziában egy titokzatos város romjain merengtem.

Útjaimról keveset beszéltem, mert unalmasnak találom mások úti beszámolóit. Viszont minden utamat megírtam, s ezekből áll össze hamarosan a Napsütötte sávban című könyvem. A buddhista országokban szerzett tapasztalataimat pedig már közreadta a Vallástudományi Szemle.

Lényegtelen, hogy hány országban jártam, hány kilométert repültem és hány fényképet készítettem. (Mondjuk, a Qatar már törzsutasnak tekint.)

Egy felnőttkori megrendülésről, katarzisról szeretnék beszámolni. Az Ázsia-élményről. Akit megfog Ázsia, azt úgysem ereszti, mondta egyszer nekem Sári László, amikor látta szememben a csillogást. A kultúrákról és nyelvekről mesélnék. Földünk csodálatos sokféleségéről, szépségéről és betegségeiről. Az összeomlás előszeléről. Amit a Baraka vagy a Samsara című film is áraszt. Az én eszközeim szegényesebbek, viszont képekkel és első saját kisfilmemmel a titokzatos óceániai városról, Nan Madolról igyekszem érzékeltetni az élményt. A képek és film önmagáért beszélnek majd, ráadásul én is megkérdezhető vagyok. S hogy merre tovább? Csakis Ázsiába. De előtte még vár egy tucat maja piramis, amit meg kell másznom…

INFORMÁCIÓK
Egyetemi Anyanyelvi Napok, 2014. március 20. csütörtök 17.00 ELTE BTK 1088 Bp., Múzeum krt. 4/A. II. emelet, Nyelvész-könyvtár

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Nyelvünk és Kultúránk elektronikus változatát – E-Nyék – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. október 31-én bejegyezte.
Címünk: H-1072 Budapest, Rákóczi út 38. I/2.
E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu