Legutóbbi hozzászólások

  1. Azt tanultam Mestereimtől: A. Jászó Annától, Békési Imrétől, B. Fejes Katalintól, Bozsik Gabriellától, Büky Lászlótól, Deme Lászlótól, Dobcsányi Ferenctől, Keszler…

  2. Az én névadóm, Forray Tamás, 25. Losonci Gyalogezred őrmestere a másik podmeleci temető 32. sírjában van eltemetve két másik hősi…

Meghalt Fehér József múzeumigazgató

2023.07.18. kedd, 14:03

274 megtekintés

Meghalt Fehér József, a sátoraljaújhelyi Kazinczy Múzeum korábbi igazgatója, a széphalmi Magyar Nyelv Múzeuma alapító igazgatója. A Bodrogköz szülötte volt, egész életében ezen a tájon és ezért a tájért dolgozott. Számos alkalommal segítette a nyelvészek kutatásait, konferenciáit; az Élő magyaróra-táborok állandó kalauza volt a Zempléni-hegységben, Bodrogközben, Nyírségben. Ott volt az összes Szép magyar beszéd versenyen. Kérésére mindenhol megnyíltak a kapuk, tárt karokkal és nyílt szívvel fogadták az érdeklődőket. Tavaly éppen ebben az időben vagy százan köszöntötték és ünnepelték 70. születésnapján a sátoraljaúhelyi városházán. Akkor még nem sejtettük, hogy egy év múlva már búcsúznunk kell tőle. Alábbi képünk 2022. július 8-án készült, 70. születésnapi köszöntésén.

(A továbbiakban Petőfi Irodalmi Múzeum Magyar Nyelv Múzeum munkatársainak búcsújából idézzük.)

Búcsúzunk „Kazinczy Ferenc kapitányától”, Fehér Józseftől (1952-2023)

Fehér József 1952-ben született Bodroghalomban. Magyar-történelem szakos tanári diplomát, majd közművelődési előadói végzettséget szerzett. Már pályája kezdete is Sátoraljaújhelyhez kötötte, majd 1984 végén ő lett az akkor megnyíló Kazinczy Ferenc Múzeum igazgatója, és maradt is ebben a szerepben 30 éven át.  

Korszakos igazgatósága alatt a múzeum a helytörténeti kutatások bázisa, a város egyik szellemi központja lett. Több száz kiállítás, számos rendezvény, több mint 200 tudományos és ismeretterjesztő írás, szerzőként, szerkesztőként vagy kiadóként jegyzett kötetek és kiadványok fűződnek nevéhez.

Ő volt az Európában is egyedülálló széphalmi intézmény, A Magyar Nyelv Múzeuma létrehozásának szakmai vezetője, a nyelvmúzeum az ő irányítása alatt indult el útján. Munkája során mindig Kazinczy örökségének továbbadását, a magyar nyelv védelmét és szeretetét, a város és a térség szellemi kincseinek ápolását, megismertetését tekintette küldetésének.

2012 végén a magyarországi muzeális intézményrendszer átalakítása során a Petőfi Irodalmi Múzeum két új tagintézménnyel gyarapodott: A Magyar Nyelv Múzeumával és a Kazinczy Ferenc Múzeummal. Ebben a kihívásokkal teli, de rengeteg új lehetőséget felvonultató munkában vezetőként meghatározó szerepe volt Fehér Józsefnek, egészen 2014 augusztusi nyugdíjba vonulásáig.

Számos civil szervezet aktív tagjaként és tisztségviselőjeként vállalt szerepet: ezek közül a múzeum szempontjából kiemelkedik a sátoraljaújhelyi székhelyű Kazinczy Ferenc Társaság, amelynek alapító tagja, 1994 óta elnöke, 2018-tól tiszteletbeli elnöke volt. Csatlakozott a Magyar Irodalmi Emlékházak Egyesülete tevékenységéhez, részt vett találkozóinkon.

Jó kedélye, derűs személyisége, kiváló humora és anekdotázó hajlama kitűnő közösségteremtő képességgel párosult: a tehetséges fiatalokat támogató hozzáállása, emberszeretete révén Sátoraljaújhely és a régió kulturális életének meghatározó szereplője volt. Munkáját több díjjal, kitüntetéssel is elismerték.

Emlékét megőrizzük, munkássága célkitűzéseit magunkénak valljuk.

Nyugodjék békében.

A PIM kollektívája

Látogatás Égerházy László szobszárművésznél, Erdőbényén
Fehér József és Égerházy László

A képek 2022. július 7-én a Kossuth-emléktúrán készültek (fotó: B. G.)

Isten nyugtassa, Igazgató Úr, Elnök Úr!

1 hozzászólás

  1. Réz Edit

    Csodálatos fantasztikus EMBER volt óriási űr maradt utána köszönöm sorsomnak hogy ismerhettem

    Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Nyelvünk és Kultúránk elektronikus változatát – E-Nyék – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. október 31-én bejegyezte.
Címünk: H-1072 Budapest, Rákóczi út 38. I/2.
E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu