Legutóbbi hozzászólások

  1. Az én névadóm, Forray Tamás, 25. Losonci Gyalogezred őrmestere a másik podmeleci temető 32. sírjában van eltemetve két másik hősi…

  2. Kedves Professzor Úr! Köszönöm! Hálával gondolok és is Önre. Nekem küldött írását a Beszéd - nyelv - játék c. írásomről…

Megnyitó beszéd a magyar nyelv hetén

2022.04.24. vasárnap, 17:23

268 megtekintés

DR. ARATÓ BALÁZS (MNYKNT)

A színház nyelve sokszor volt központi kérdés a magyar művelődés történetében. A magyar színház nyelve a kódexekben gyökerezik, a fordításokban, az iskoladrámákban, a barokk kastélyok házi színháztermeiben, a vándorszínészek küzdelmeiben acélosodik.

Míg el nem érkezünk az önálló magyar nyelvű színház megszületéséhez. Ebben az eseményben találkozik a kibontakozó nyelvművelés és a színjátszás. 1790. október 25-én indul meg Kelemen László vezetésével a magyar színjátszás Budán. 230 éve, 1792-ben Kolozsvárott alakul meg az első magyar színtársulat. „A színjátszók tanult emberek voltak, telve a magyar nyelv ápolására s a műveltség terjesztésére irányuló hivatástudattal.”

A magyar nyelv, irodalom és a színház kapcsolata elválaszthatatlan. A színház nyelve mindenkor minta volt: mert a színház volt a nyilvánosság első igazi terepe, a színpadon való megszólalásnak kiemelt jelentősége, rangja volt. A színház nyelve mindig egy kicsit az „összekacsintás” nyelve is volt, vagyis a teljesen ki nem mondható mondatoké, amelyekkel üzenhettek egymásnak az emberek.

A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága a világ magyarságának egyesülete. Magyarország vagy anyaország központtal kívánja összefogni a teljes magyarságot, a magyar nyelv, irodalom, kultúra képviselőit, barátait, most például a színházszerető közönséget.

Tudjuk, hogy nem mindenhol van magyar nyelvű színház, ahol magyarok élnek. Ezért érezzük szimbolikus jelentőségűnek, hogy „természetes szövetségünk” székhelyén, a magyar nyelv szakrális helyén, a Nemzeti Színházban tartjuk az idei magyar nyelv hete rendezvényét. Hiszen a színház az, ahol nagyon ügyelnek a szép és helyes magyar beszédre, a régi és az új magyar nyelvre, amely összefogja a nemzedékeket és megtart bennünket magyarnak.

Elindultak a Petőfi-év rendezvényei, élen jár ebben a Petőfi Kulturális Ügynökség, s annak is Kazinczy Műhelye, a magyar nyelvstratégia otthona. És ne feledkezzünk el arról, hogy Petőfi is volt vándorszínész.

Hamarosan bemutatjuk Nyelv és lélek könyvsorozatunk új darabját, Minya Károly Színház és nyelv című könyvét, amelyben a színházrajongó nyelvész 50 írásban mutat be színházi nyelvi jelenségeket, valamint egyes színdarabok nyelvét. A maga nemében páratlan munka: mert a színházról rendszerint színházi szakemberek beszélnek, és nem nyelvészek.

Színház és irodalom, színház és nyelv kapcsolata szóbakerül a júliusi, magyartanároknak tartott rendezvényünkön, az Élő magyaróra táborban, valamint ősszel a színházszemiotikai konferenciánkon.

Folyóirataink ugyancsak természetes szövetségesei a színháznak: az Uránia eleve a Színház és Filmművészeti Egyetem folyóirata, a Magyar Kultúra Magazin a Petőfi Kulturális Ügynökségé, a Magyar Nyelvőr pedig már nevéből és 150 évéből is adódóan az élő magyar nyelvi kultúra őrzője.

Meggyőződésünk, hogy a színház jobbá teheti az embert, az emberiséget, például az emberi szó kapcsán: részben a szépen formált szóval, gondolattal, részben az igaz érvelés tanításával. És az is a meggyőződésem, hogy az átgondolt és szépen formált szavak átugorják a határokat, el tudnak jutni a legkisebb települések legapróbb házaiba, és derűt, örömöt, megnyugvást, közösséget tudnak jelenteni a „nyelvi hazában”.

 

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Nyelvünk és Kultúránk elektronikus változatát – E-Nyék – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. október 31-én bejegyezte.
Címünk: H-1072 Budapest, Rákóczi út 38. I/2.
E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu