Legutóbbi hozzászólások

  1. Azt tanultam Mestereimtől: A. Jászó Annától, Békési Imrétől, B. Fejes Katalintól, Bozsik Gabriellától, Büky Lászlótól, Deme Lászlótól, Dobcsányi Ferenctől, Keszler…

  2. Az én névadóm, Forray Tamás, 25. Losonci Gyalogezred őrmestere a másik podmeleci temető 32. sírjában van eltemetve két másik hősi…

„Merjünk patetikusok lenni…”

2021.11.08. hétfő, 08:50

311 megtekintés

Kulturális és nyelvi örökségünk

Mnyknt.hu

Nyelvészek mellett irodalomtörténész, könyvtáros, művelődéstörténész, informatikus tartott előadást kulturális és nyelvi örökségünkről. Az Alkalmazott nyelvészeti ankétot idén a sárospataki Tokaj-Hegyalja Egyetem fogadta be. Dr. Bolvári-Takács Gábor professzor, az egyetem rektora ezzel a rendezvénnyel nyitotta meg a tudomány hónapja rendezvénysorozatot az új egyetemen:

https://www.unithe.hu/2021/10/27/a-magyar-tudomany-unnepe-a-nyelvtudomany-eredmenyeinek-folhasznalasa-a-kulturalis-orokseg-archivalasaban/

A konferencia első napján, az egyetemen új professzora, dr. Monok István, az MTA Könyvtár főigazgatója tartott előadást a könyvkultúrában megjelenő magyar anyanyelviségről. Másnap pedig a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport tagjai jártak körül egy-egy témát: a kulturális és nyelvi emlékezet fogalmát, a nyelvmegőrzés területeit, a nyelvi muzeológia kérdését, az anyanyelvi örökség számszerűsíthető és informatikailag feldolgozható módját, az archaizmusok problematikáját, valamint az anyanyelvi örökség pedagógiáját. Néhány gondolat:

  • – A nemzeti kultúra alapja a magyar nyelv.
  • – Idegen nyelven azt mondok el, amit tudok, anyanyelven azt, amit akarok.
  • – A kulturális emlékezet köré rítus, mítosz szerveződik.
  • – A kulturális emlékezet területeinek mind vannak nyelvi tükröződései, ezek a különféle nyelvi tájak.
  • – A nyelvmúzeum demokratikus intézmény, még ahhoz is szól, aki nem törődik a nyelvvel, mert az is használja a nyelvet.
  • – Az archaizmusok köre változik, vannak archaizmusok, amelyek visszatérnek.
  • – Aki a nyelv muzeológusa akar lenni, annak (könyv)hegyeket és (informatikai) felhőket kell megmozgatnia.
  • – Merjünk patetikusok lenni, ha már trágárnak lenni szabad.

A rendezvény összegzésében Balázs Géza elmondta, hogy a sorozat a nyelvtudomány aktuális hasznosítására, alkalmazási módjainak felhasználására született. Jövőre minden valószínűség szerint a digitális bölcsészet lesz a fő téma, amelyre várják az érdekeltek jelentkezését. Az Alkalmazott nyelvészeti ankét sorozatában 2019-ben az ELTE-n az igazságügyi nyelvészet, 2020-ben online-formában a nyelvterápia, 2021-ben a Tokaj-Hegyalja Egyetemen a kulturális és nyelvi örökség került szóba. Az ankétok nyomán született tanulmányok az E-nyelv Magazinban olvashatók:

Írás- és nyelvész szakértő: http://e-nyelvmagazin.hu/lapszam/?sz=szakerto

Nyelvterápia: http://e-nyelvmagazin.hu/lapszam/?sz=nyelvterapia

A program támogatói: Közösségépítés: család és nemzet, hagyomány és innováció tématerületi kiválósági pályázat (ELTE BTK), Nemzeti Kulturális Alap, Tokaj-Hegyalja Egyetem

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Nyelvünk és Kultúránk elektronikus változatát – E-Nyék – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. október 31-én bejegyezte.
Címünk: H-1072 Budapest, Rákóczi út 38. I/2.
E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu