Legutóbbi hozzászólások

  1. Azt tanultam Mestereimtől: A. Jászó Annától, Békési Imrétől, B. Fejes Katalintól, Bozsik Gabriellától, Büky Lászlótól, Deme Lászlótól, Dobcsányi Ferenctől, Keszler…

  2. Az én névadóm, Forray Tamás, 25. Losonci Gyalogezred őrmestere a másik podmeleci temető 32. sírjában van eltemetve két másik hősi…

MNYKNT 50, XIV. AK

2020.11.02. hétfő, 09:39

1 014 megtekintés

50 éve alakult meg az Anyanyelvi Konferencia, a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaságának elődje.

A 2020. november 2-i jubileumi megemlékezés fővédnöke: Áder János köztársasági elnök. Védnöke: Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, az Országgyűlés volt elnöke, aki részt vett és köszöntőt mondott az ünnepségen, amelyet a járvány miatt, a hozzá kapcsolódó XIV. Anyanyelvi Konferenciával együtt online követhetnek a Társaság tagjai, valamint az érdeklődők. A MNYKNT elnöke, Balázs Géza nyelvészprofesszor köszöntőjében e fontos jubileumi évnek a körülmények ellenére is jelentős eredményeiről beszélt: a tagság örvendetes növekedéséről, és két olyan könyv kiadásáról, amely nagy figyelmet kapott a sajtóban: a Nyelvünk és kultúránk 50 fiatal szemszögéből (szerk. Blankó Miklós, Cservenka Judit), valamint a Trianon-kislexikon (összeáll. Molnár Zsolt).

A félévszázados út főbb állomásait a Társaság alelnöke, Cservenka Judit szerkesztő-újságíró idézte fel, végül Moritz László alelnök mondott pohárköszöntőt.

A XIV. Anyanyelvi Konferencia témája Trianon 100. évfordulója, amelyen Balázs Géza Trianon a magyar nyelvben, Fráter Zoltán irodalomtörténész, egyetemi docens Vérző Magyarország és Dévavári Zoltán történész Perben a pusztulással című előadása hangzik el.

Mindkét esemény videófelvétele a MNYKNT honlapján tekinthető meg.

Az MNYKNT elnöksége az évforduló alkalmából látogatást tesz a Kossuth téri Trianon-emlékműnél és koszorút helyez el a Reiner Frigyes téri emlékműnél.

(MTI)

A videók megtekinthetők az alábbiakra kattintva:

MNYKNT 50 — ünnepi videófelvétel

Balázs Géza: Trianon a magyar nyelvben

Fráter Zoltán: Vérző Magyarország

Dévavári Zoltán: Perben a pusztulással

További képek a forgatásról itt.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Nyelvünk és Kultúránk elektronikus változatát – E-Nyék – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. október 31-én bejegyezte.
Címünk: H-1072 Budapest, Rákóczi út 38. I/2.
E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu