Legutóbbi hozzászólások

  1. Azt tanultam Mestereimtől: A. Jászó Annától, Békési Imrétől, B. Fejes Katalintól, Bozsik Gabriellától, Büky Lászlótól, Deme Lászlótól, Dobcsányi Ferenctől, Keszler…

  2. Az én névadóm, Forray Tamás, 25. Losonci Gyalogezred őrmestere a másik podmeleci temető 32. sírjában van eltemetve két másik hősi…

Nagy Zoltán emlékére

2020.09.05. szombat, 22:32

873 megtekintés

MORITZ LÁSZLÓ (BUDAPEST)

Ismét elment egy nagy magyar! Id. Nagy Zoltán tagtársunk 82 éves korában eltávozott örökre, mély nyomot hagyva szívünkben, akik ismerték és tisztelték.

A Bicskén született aranydiplomás közgazdász-újságíró a Budapesti Székelyház Közhasznú Alapitvány alapítója és kuratóriumának elnöke, az MNYKNT tiszteletbeli elnökségi tagja, a Magyar Kultúra Lovagrendje Adományozó Testületének, a Magyar Néprajzi Társaságnak, a Rákóczi Szövetségnek tagja, az Országos Nyugdíjas Polgári Egyesület volt alelnöke, hatvan éven keresztül állt a magyar nyelv, a magyar kultúra, az egyetemes magyar nemzeti identitás népszerűsítésének szolgálatában. A Közlekedési Minisztériumban mint közgazdász kiváló munkáért miniszteri kitüntetést kapott. Újságíróként a Néprajzi Társaság tagja, töretlenül járta a Kárpát-medence elszakított magyar lakta  területeit, irodalmi , néprajzi tudósításokat írva, konferenciákat szervezve, kapcsolatot teremtve az ott élő magyarság és az anyaország között, ami az ’50-es években nem volt egyszerű. A Budapesti Székelyház Alapítvány keretében működő könyvkiadó igazgatójaként, számos az elszakított területeken élő író-költő könyvét adta ki, bemutatva és népszerűsítve  azokat az Alapítvány rendezésében, hiszen ezek a művek a magyar irodalom szerves részét képezik.

Az utóbbi  20 évben fáradhatatlan tevékenysége kiterjedt Skandináviára is, népszerűsítve az anyaországban az ott élő magyar alkotókat. Az Ághegy –Magyar Liget Baráti Társaság magyarországi alelnökeként  folytatott gyümölcsöző tevékenységet a nyugati magyar diaszpórával való kapcsolatban.

A MNYKNT-ban betöltött tiszteletbeli elnökségi tagként, mindig számítani lehetett segítségére, támogatására. Profi fényképész tudását számos esemény, rendezvény, konferencia alkalmával tapasztalhattuk, örök emléket állítva felvételeivel.

Távozásával nagy űrt hagyott maga után, minden tekintetben. Kedves, közvetlen modora és a hölgyeknek gyakran ajándékozott saját termesztésű havasi gyopárjai hiányozni fognak. A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaságának tagsága emlékét tisztelettel megőrzi.

Nagy Zoltán verset szaval Gátszakadás című konferenciánkon 2017-ben (Balázs Géza felvétele)

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Nyelvünk és Kultúránk elektronikus változatát – E-Nyék – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. október 31-én bejegyezte.
Címünk: H-1072 Budapest, Rákóczi út 38. I/2.
E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu