Legutóbbi hozzászólások

  1. Azt tanultam Mestereimtől: A. Jászó Annától, Békési Imrétől, B. Fejes Katalintól, Bozsik Gabriellától, Büky Lászlótól, Deme Lászlótól, Dobcsányi Ferenctől, Keszler…

  2. Az én névadóm, Forray Tamás, 25. Losonci Gyalogezred őrmestere a másik podmeleci temető 32. sírjában van eltemetve két másik hősi…

Országok változnak, kultúrák maradnak

2022.05.29. vasárnap, 22:21

439 megtekintés

Találkozzunk 2022. június 15-én szerdán 17.00 órakor a Magyar Írószövetség székházában (1062 Budapest, Bajza utca 18.) A könyvbemutató résztvevői a szerzők: Németh Ferenc és Várady Tibor. A beszélgetést vezeti: Balázs Géza egyetemi tanár. Köszöntőt mond Szűts Zoltán, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Pedagógiai Karának dékánja.

VáradyTiborkönyvbemutatóMeghívó

„Trianon után, a Magyarországtól elcsatolt országrészekben létkérdéssé vált a hogyan tovább. Az újraindításhoz jóváhagyásra (politikai engedélyre) is szükség volt. Nagybecskereken alakult az első jóváhagyott határon túli magyar művelődési egyesület 1921. március 29-én. Ez a nagybecskereki egyesület lett egy ideig a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság-beli, majd a jugoszláviai magyar kultúregyesületek központi szervezete. Azután 1934-ben ez lett az első betiltott határon túli magyar művelődési egyesület. 1945-ben, a titói Jugoszláviában, ismét Nagybecskereken alakult az első magyar művelődési egyesület. Az egyesület történtét az újrapróbálkozások történetének is nevezhetnénk. Az ismétlődő próbálkozások kitartást és rokonszenvező hangulatot kovácsoltak, erősítették az elkötelezettséget. Ma egy újabb kihívással szembesülünk: a feledés veszélyével. A helyzetet súlyosbítja, hogy az országváltások, hatalomváltások, ideológiaváltások sodrásai nemcsak az emlékezetből, de az irattárakból is sok mindent kisepertek. Ezzel igyekszik szembesülni Németh Ferenc és Várady Tibor Országok változnak, kultúrák maradnak című monográfiája. A levéltárakban megmaradt iratok és a korabeli sajtó tudósításai mellett, a könyvnek fontos támpontja egy csodával határos módon több mint száz éven át megmaradt személyes ügyvédi (és kisebbségpolitikai) irattár. ”

Az ingyenes rendezvény végén dedikálási lehetőség.

A szerzők:

Németh Ferenc művelődéstörténész, Bánság-kutató, szerkesztő, az Újvidéki Egyetem szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karának tanszékvezető, egyetemi rendes tanára. Az elmúlt évtizedekben 35 önálló kötete jelent meg (magyar, szerb, angol és román nyelven), zömmel Bánát és Vajdaság művelődéstörténetének tárgyköréből.

Várady Tibor nemzetközi jogász, Jugoszlávia utolsó igazságügyminisztere. A jogtudományok doktora címet a Harvard Egyetemen szerezte, rendes tagja a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémiának. 1970-ben megszervezte a párhuzamos magyar oktatást az Újvidéki Egyetem Jogi Karán. Fontos szerepe volt a kisebbségi jogokról és nemzeti tanácsokról szóló szerb törvények megfogalmazásában.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Nyelvünk és Kultúránk elektronikus változatát – E-Nyék – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. október 31-én bejegyezte.
Címünk: H-1072 Budapest, Rákóczi út 38. I/2.
E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu