Legutóbbi hozzászólások

  1. Azt tanultam Mestereimtől: A. Jászó Annától, Békési Imrétől, B. Fejes Katalintól, Bozsik Gabriellától, Büky Lászlótól, Deme Lászlótól, Dobcsányi Ferenctől, Keszler…

  2. Az én névadóm, Forray Tamás, 25. Losonci Gyalogezred őrmestere a másik podmeleci temető 32. sírjában van eltemetve két másik hősi…

Összegzés az 5. nyelvésztáborról

2018.06.24. vasárnap, 19:15

2 637 megtekintés

Nyelvészet – nyelvi kérdések – társadalom

A nyelvésztáborban főként nyelvi-nyelvészeti kérdések kerülnek szóba öt napon át, de azért van más is…

Előbb tehát a nyelvi kérdések: Anyanyelvünk magyarsága (Balázs Géza), Számítógép és emberi nyelv (Prószéky Gábor), Egy új mondatelemzési modell (Imrényi András), szövegelemzés (Tuba Márta), Ephemerides Budenses (egy latin nyelvű nyelvművelő folyóirat, Blankó Miklós), helyesírás (Mayer Péter), új szavak, az év szavai (Minya Károly), nyelvészeti topográfia (Balázs Géza és Minya Károly), nyelvrokonság-kutatás (Németh Endre, PomozI Péter), a Magyar Nyelvstratégiai Intézet (Manysi) új stratégiája (Tóth Attila), halmozottan hátrányos helyzetű diákok nyelvi tanítása, interkulturális tanítás (Illésné Kovács Mária).

A nyelvésztáborban főként nyelvi-nyelvészeti kérdések kerülnek szóba, de azért van más is. Például: irodalom (Pusztay János Babits-estje, Pölcz Ádám zenés irodalmi estje), művelődéstörténet, néprajz (Balázs Géza Indiáról, Kiss Róbert Richárd különleges országokról és nyelvekről), természetvédelem („szeretem és nemszeretem” állatok, Gécziné Nagy Mária), régészet (sátoraljaúhelyi vár feltárása, Ringer István), kulinaritás (vad- és halételfőző verseny), múzeológia-múzeumpedagógia (10 éves A Magyar Nyelv Múzeuma, Nyiri Péter előadása; valamint múzeumok éjszakája), pedagógia-nyelvtanoktatás…

A nyelvésztáborhoz kapcsolódik minden évben egy esszékonferencia. 150 éve éppen ezen a napon (1868. június 23-án) nyújtotta be Eötvös József népiskolai törvényét. A korszak nyelvpolitikájáról Balázs Géza, magáról a törvényről és nyelvezetéről Arató Balázs, az általa elindított nyelvtanoktatásról Pölcz Ádám, az akkor megindult iskolaépítkezésekről Halász Csilla számolt be.

A nyelvésztáborban nyelvi könyveket is bemutattak: Aporné Kincses Kovács Éva a Magyar Nyelvtudományi Társaság története című kötetet Szathmári Istvántól, és Wacha Imre Kvaterkázás című kötetét. Balázs Géza az Inter újabb kiadványait: Az álmok könyve, A fenntartható anyanyelv, Halmai Tamás korrektorglosszáit, valamint a Grammatika és oktatás című könyvet.

Az 5. nyelvésztáborban elhangzott csaknem 30 előadás, a regisztrált résztvevők száma: 48, egy-egy előadás közönsége 20-25 fő, az esszékonferenciára megérkezett az Anyanyelvápolók Szövetsége 50 fős küldöttsége is.

 

A 2014—2018. közötti nyelvésztáborok:

a szakmai napok meghívott előadói: Ladányi Mária, Kugler Nóra, Veszelszki Ágnes, Nádasdy Ádám, Prószéky Gábor

Az esszékonferenciák főbb témái:

Élmény- és esszékonferenciák Széphalomban, A Magyar Nyelv Múzeumában (kapcsolódva az anyanyelvi juniális és a nyelvésztábor rendezvényeihez) – az előadások java része írott formában is megjelent a NYÉK soron következő évkönyvében:

  1. június 18. Nyelv és lélek. Jeles nyelvművelők Kazinczytól Lőrinczéig
  2. június16. Étel és nyelv – az országos vadételfőző versenyhez kapcsolódva
  3. június 22. WS100 – élménykonferencia Weöres Sándor 100. születésnapján
  4. június 21. Irodalmi nyelvünk szülőföldjén
  5. június 20. Lőrincze Lajos 100 – esszékonferencia Lőrincze Lajos születésének 100. évfordulóján
  6. június 18. A legnagyobb magyarok… Esszékonferencia Széchenyi István szüleésének 225. évfordulójához kapcsolódva
  7. június 23—24. Aranyra hangolva – Arany János emlékkonferencia
  8. június 23. Esszékonferencia Eötvös József 150 éves népiskolai törvénye kapcsán

 

A programok kiemelt támogatója a Nemzeti Kulturális Alap

Együttműködő partnerek: Petőfi Irodalmi Múzeum Kazinczy Múzeum, A Magyar Nyelv Múzeuma, Anyanyelvápolók Szövetsége, Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága, Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda, Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport, Inter Nonprofit Kft.

+

További képeink megtekinthetők itt.

 

Összeállította: Manyszi

 

 

 

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Nyelvünk és Kultúránk elektronikus változatát – E-Nyék – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. október 31-én bejegyezte.
Címünk: H-1072 Budapest, Rákóczi út 38. I/2.
E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu