Legutóbbi hozzászólások

  1. A honlapon ezt a mondatot olvastam: „2021-2022-ben a Trianon-kislexikonból 5000 példányt sikerült társszervezeteken, alapítványokon, egyesületeken, egyetemeken keresztül eljuttatni a Kárpát-medence…

  2. A Balassi kard irodalmi díj nemzetközivé tétele, a magyar irodalom hírnevének a Világban való öregbítése egy állami elismerés is érdemelne.

Rozália-hegység: határkövek

2023.01.08. vasárnap, 09:51

21 megtekintés

A Maderspach Kommandó története 2012-ben kezdődött. Ekkor találtuk ki, hogy csináljunk egy körtúrát a mindenki által könnyen megközelíthető Savanyúkút vasútállomásáról a nyugati ezeréves határ egyik ikonikus pontjához, a Rozália kápolnához és Fraknó várához. Szereztünk egy osztrák turistatérképet és megkezdtük a Rozália-hegység „felderítését”. Meglepve tapasztaltuk, hogy az országunk régi határán haladó útszakasz sűrűn tele van különféle határkövekkel. Az ekkor bejárt útvonalból született meg 2013 augusztusában az akkor még név nélküli Maderspach Kommandó első túrája, amelyen Botlik József történész professzor is részt vett. Közben további határkövek után kutatva Pecsenyédtől Szikráig bejártuk az ezeréves határt. Rengeteg érdekes követ találtunk, amelyekről néhány kivételtől eltekintve ekkor még semmit sem sikerült kiderítenünk. Egy sor véletlen úgy hozta, hogy a 2023-as esztendőben, 10 évvel az első „határköves” túránk után ismét a határkövekkel kezdtünk foglalkozni. Először csak a Sopron környékiekkel, hogy az ezekből levont következtetésekkel felvértezve az ősszel visszatérjünk a Rozália-hegységbe, hogy újra végig járjuk a 2013-as útvonalat.

Képeink 2012-ben és 2013-ban, a Rozália-hegységben készültek. (Forrás: https://www.facebook.com/maderspachkommando)

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Nyelvünk és Kultúránk elektronikus változatát – E-Nyék – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. október 31-én bejegyezte.
Címünk: H-1072 Budapest, Rákóczi út 38. I/2.
E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu