Legutóbbi hozzászólások

  1. Kiadványaink levélben is megrendelhetők (irodavezeto@mnyknt.hu). Kiadványainkat - ajándékként - igyekszünk eljuttatni a Kárpát-medencében, kisebbségben élő magyarsághoz is.

  2. Gratulálok ez nagyon jó cikk. Méltán tükrözi Katika és Feri fáradhatatlan munkáját, amit a kultúráért, a kisebbségért, a barátságért és…

Szórványbélyeg

2017.04.03. hétfő, 07:32

1 002 megtekintés

 

De mi is az? Talán leginkább ez: a szórványban élőkkel kapcsolatos sztereotip látásmód. Mert hogy ahány szórvány, annyi szórványhelyet. Magyari Sára javaslatára a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága Szórványbélyeg címmel rendezett konferenciasorozatot.Ennek állomásai partiumi városok voltak: Nagykároly és környéke (2016. augusztus), Nagyvárad (2016. október), Nagyszalonta (2017. február) és Temesvár (2017. márc. 17—19).

A temesvári konferencia helyszíne a monumentális épületben lévő Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceum.

alt

Gondolatok a konferenciáról:

* Nem minden szórvány tragédia! Nincs összehasonlító elemzés a szórványokról…
* A szóhasználat meghatároz: megmaradás helyett jobb az életképesség.
* A 2011-es romániai tanügyi törvény az intézményfinanszírozásról áttért a létszámfinanszírozásra, rögtön 5 iskola megszűnt Temesváron. Március 15. kétszeres ünnep volt a Gerhardiumban: beiratkozott elsőbe a 10. tanuló, így nem szűnik meg egy osztály.
*A horvátországi magyarság száz év alatt 130 ezerről 13 ezerre apadt.
* Öt temesvári magyar óvodából hogyan adódik pusztán 2-3 osztálynyi iskolás?
* A szórvány mindennapi döntéshelyzet.
* A szórványban élők identitása segítségre szorul. A szórvány rendszerint kimarad a nemzetépítésből.
* Életterv és tudatosság nélkül nem marad fenn a szórvány.
* A tolerancia alapvetően többségi műfaj!
* Néha egy popzenekar többet tesz, mint egy kutatás.
* A „jó ember”’ esztétikai  neveléssel születik; a „jó szakember” szakmai oktatással. Az oktatásügy ma az utóbbi felé tolódik. A magyar közösségek fennmaradásához mindkettőre szükség van, például azért, mert anyanyelven sajátíthatók el legmélyebben a szakmai ismeretek is.
* Törődik-e a stratégia, az oktatás a vegyes házasságban élő gyermekek „másik” felével. Ha nem, ha velük szemben bántó, sértő az attitűd, veszteséghez vezethet.
* Senkit sem lehet megmenteni az akarata ellen.
* Figyelmeztetés a szórványokat felszámolni igyekvőknek: ha letarolod a magyart, vigyázz, mert téged meg az angol fog letarolni!

alt

A találkozó konkrét nyelvstratégiai javaslatai:

* Fokozottan kellene foglalkozni a szórványban élő magyar nyelvű cigánysággal.
* Több műszaki stb. terminológiai kétnyelvű segédanyag kellene.
* A temesváriak javasolják, legyen egy Kárpát-medencei napilap, a szórványokban tudósítókkal…

altalt

A Szórványbélyeg-sorozat keretében a Partium jeles tudósai, kulturális szakemberei, tanárai nyilatkoztak meg. A programban egyetemisták is részt vettek, például Nagyszalontán, a helyi könyvtárban a Bolyai Önképző Műhely egyetemközi szakkollégium hallgatói Arany Jánoshoz kapcsolódó dokumentumokból tartottak kiselőadásokat.

alt

A programot az NKA támogatta.
(Képek és szöveg: Manyszi) 

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Nyelvünk és Kultúránk elektronikus változatát – E-Nyék – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. október 31-én bejegyezte.
Címünk: H-1072 Budapest, Rákóczi út 38. I/2.
E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu