Legutóbbi hozzászólások

  1. Azt tanultam Mestereimtől: A. Jászó Annától, Békési Imrétől, B. Fejes Katalintól, Bozsik Gabriellától, Büky Lászlótól, Deme Lászlótól, Dobcsányi Ferenctől, Keszler…

  2. Az én névadóm, Forray Tamás, 25. Losonci Gyalogezred őrmestere a másik podmeleci temető 32. sírjában van eltemetve két másik hősi…

Tisztújító közgyűlés, 2020.

2020.07.03. péntek, 09:26

2 011 megtekintés

Tisztújító közgyűlést tartott a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága, korábbi, közismert nevén: Anyanyelvi Konferencia. A Társaság idén ünnepli alapításának 50. évfordulóját Szili Katalin miniszterelnöki megbízott védnökségével. A jubileumi ünnepséget a járványhelyzet miatt őszre halasztotta az elnökség, de a tisztújító közgyűlést 2020. június 30-án kedden megtartották.

A közgyűlés egyhangúlag ismét bizalmat szavazott az elnöki poszton Balázs Géza nyelvészprofesszornak, az ELTE egyetemi tanárának. Cservenka Judit újságíró-szerkesztőt és Moritz László újságírót alelnökké, Blankó Miklóst, a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda irodavezetőjét pedig főtitkárrá választották. A közgyűlés által megszavazott további funkciók betöltői arányosan képviselik a Kárpát-medencét, a nyugati diaszpórát és Magyarországot.
Az eseményen Pomogáts Béla Széchenyi-díjas irodalomtörténész, tiszteletbeli elnök köszöntötte a jelenlévőket. A trianoni döntés évfordulója alkalmából a Kultszó Egyesület tagjai és Havas Judit műsorát tekinthették meg a jelenlévők: A Kárpát-medence színei címmel. Két kiadványt is bemutattak Cseke Péter: Őrtüzeink parazsa című tanulmánykötetét, valamint a Nyelvünk és Kultúránk 2019. évi nyomtatott számát. A folyóirat állandóan megújuló online-változata, az e-Nyék olvasottsága egyre népszerűbb – állapította meg Balázs Géza, egyúttal örömmel tudatta, hogy a csaknem 150 éves folyóirat, a Magyar Nyelvőr átkerült a társaság szerkesztésébe. (MTI)

További megválasztott tisztségviselők:

Tiszteletbeli alelnökök: Bodó Barna (Románia), Cseke Péter (Románia), Dupka György (Ukrajna), Hódi Éva (Szerbia), Kovács Katáng Ferenc (Svédország), Pusztay János (Magyarország).

Tiszteletbeli elnökségi tagok:

Magyarország: Andrási Dorottya, Birinyi József, Dede Éva, Gyetvainé Szorcsik Angéla, Koncz Gábor, Kulcsár Katalin, Lévay Erzsébet, Minya Károly, Nagy Zoltán, Nick Ferenc,  Pölcz Ádám

Kárpát-medence: Gálfalvi György (Románia), Hajnal Jenő (Szerbia), Hódi Sándor (Szerbia), János Szabolcs (Románia), Máté László (Szlovákia), Mézes Rudolf (Szlovákia), Péntek János (Románia), Zágorec-Csuka Judit (Szlovénia), Zubánics László (Ukrajna)

Nyugati szórvány: Arató Balázs (Németország), Csicsely Tamás (Ausztria), Fazekas Tiborc (Németország), Gaál Csaba (Németország), Ludányi András (USA), Papp László (USA), Sárközy Péter (Olaszország), Tar Károly (Svédország), Velki Magdolna (Kanada)

Képek: Csomos Attila

 

1 hozzászólás

  1. Tar károly

    Üdvözlet a tisztújítóknak és jó munkát az elkövetkező mindig rögös eszmei barikádokon. (Megj. Kovács katáng Ferenc – Norvégia)

    Válasz

Trackbacks/Pingbacks

  1. MNYKNT-közgyűlés - e-nyelv.hu - […] Az eseményen készült fényképek (Csomos Attila felvételei) megtekinthetők innen. […]

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Nyelvünk és Kultúránk elektronikus változatát – E-Nyék – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. október 31-én bejegyezte.
Címünk: H-1072 Budapest, Rákóczi út 38. I/2.
E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu